Dolny Śląsk kulinarnie o Bożym Narodzeniu

Polska jest bardzo zróżnicowanym krajem, za równo pod względem tradycji czy mentalności, ale również jeśli chodzi o kulinaria. Szczególnie wyraźnie widać to w okresie różnych świąt, które zupełnie inaczej wyglądają na Kaszubach, a inaczej w Małopolsce. Bez innych potraw wigilii nie wyobrażają sobie mieszkańcy Wielkopolski, a zupełnie co innego przygotowują chociażby na Podlasiu. Dziś jednak sprawdzamy, co ze swojego dzieciństwa pamiętają mieszkańcy Dolnego Śląska.

Nasz region jest jednym z najbardziej zróżnicowanych terenów w Polsce. Te ziemie przez setki lat zmieniały swoją przynależność państwową. Od ponad 70 lat Dolny Śląsk zamieszkują Polacy, którzy głównie są ludnością napływową. Przyjechali tu z całego kraju przywożąc ze sobą tradycje kulinarne z najdalszych zakątków Polski. Widać to też na świątecznych stołach. Nie ma więc jednej reguły, co się powinno na nich znaleźć. Tu każdy ma coś, bez czego nie wyobraża sobie wieczerzy wigilijnej oraz Bożego Narodzenia. Każdy z błogim uśmiechem wspomina jakąś konkretną potrawę, ale i krzywi się na co innego. Oto 12 kulinarnych wypowiedzi z Dolnego Śląska:
• Justyna (mieszkanka jednej z wiosek w gminie Kotla) i kompot z suszu:
Nie ma świąt bez sosu grzybowego, bez barszczu, uszek, śledzi ze śmietaną. Nie ma świąt bez sernika na zimno ucieranego w makutrze, bez makowca zawijanego. Nie ma świąt bez sałatki jarzynowej i orzechów włoskich w miodzie, bez pasztetu z królika i pieczeni, ale przede wszystkim nie ma świąt bez kompotu z suszu. Jego fenomen polega na tym, że go nie lubię, nie cierpię, nie znoszę. W smaku podobny jest do niczego, ale jak w wigilijny wieczór brakuje jego zapachu, to jakby stół był pusty. Zawsze gotuję mały garnuszek i okadzam nim cały dom, bo kompotem musi pachnieć i już.
• Anna (mieszkanka jednej z wiosek w gminie Polkowice) i uszka z barszczem:
Moje najcieplejsze wspomnienie odnośnie świąt to takie, kiedy byłam małą dziewczynką i żyli moi dziadkowie, bo to właśnie u nich odbywała się kolacja w rodzinnym domu. Zjeżdżali się bracia i siostry mojej mamy wraz z kuzynostwem. Było nas sporo. Kolacja tradycyjna z 12 potraw, ale ja czekałam najbardziej na uszka z barszczem i tak jest do tej pory. Później pasterka i to co dla dzieci ważne – prezenty. W dorosłym życiu, będąc mamą dwóch cudownych chłopców, najważniejsze w tym świątecznym czasie jest, aby być razem z najbliższymi.
• Michał (mieszkaniec Lubina pochodzący z jednego z miast w Wielkopolsce) i mandarynki:
Mi się ze świętami kojarzy zapach mandarynek, a do tego sos grzybowy, kluski z makiem i prezenty. Bez tego święta w dzieciństwie się nie liczyły. Za to nigdy nie przepadałem za karpiem w jakiejkolwiek postaci. U nas smażyło się ryby, jednak takie bez ości. Tę tradycję kulinarną przeniosłem do swojego domu. Moja żona i jeden z synów uwielbiają za to karpia, więc ilość rodzajów ryb u nas w święta zawsze daje wybór dla każdego.
• Maddalena (mieszkanka Mediolanu we Włoszech pochodząca z Głogowa) i pierniki:
Z polskiej kuchni w moim domu na święta nie brakuje nigdy pierników i makowca, a cala reszta to są już tutejsze dania, a zwłaszcza z Neapolu, gdzie co roku od lat spędzam święta. Są więc linguine (rodzaj makaronu) z vongole (rodzaj muli), smażony węgorz, smażony dorsz, sałatka z kalafiora i słodkości typu ciastka rococco struffoli. Wieczory w gronie najbliższych i przyjaciół grając w karty tombole (bingo) i teatr to są moje święta we Włoszech.


• Joanna (mieszkanka Głogowa) i krokiety:
Od dzieciństwa uwielbiałam krokiety. Niby potrawa jak każda, ale jakoś zawsze w tym dniu lepiej smakują. A do tego barszcz z uszkami to standard, który króluje i makówki (bułka z makiem) ogólnie nazywane wszędzie makiełkami. To są smaki z mojego dzieciństwa, jeśli chodzi o święta.
• Marta (mieszkanka Alpjen aan den Rijn w Holandii pochodząca z jednej z wiosek w gminie Głogów) i groch z kapustą:
Kiedy kulinarne wspominam dom rodzinny, od razu na myśl nasuwa mi się groch z kapustą. Odkąd pamiętam, zawsze gościł u nasi i od zawsze wszyscy przekomarzaliśmy się z mamą, że nie musi tego przygotowywać, bo nikt za tym daniem nie przepadał. Mama co roku jednak to przygotowywała i co roku pilnowała, żeby każdy z domowników zjadł chociaż łyżkę grochu z kapustą podczas wigilijnej kolacji. Ja jako mężatka, przygotowując wieczerzę wigilijną pomijam to danie, bo nadal faktycznie za nim nie przepadam. No i urok już nie ten sam, co w rodzinnym domu. W moim obecnym domu, na wigilijnym stole nigdy zabraknąć nie może za to smażonego karpia, kompotu z suszonych owoców, ryby po grecku i uszek z barszczem, zawsze robionym na domowym zakwasie i gotowanym z buraków.
• Łukasz (mieszkaniec miasta Jelcz-Laskowice) i karp smażony oraz w galarecie:
Moje wspomnienia kulinarne ze świąt to oczywiście 12 potraw takich, jak: np. karp (smażony i w galarecie), barszcz z uszkami, zimowa zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie z zasmażaną cebulką, kompot z suszu, kisiel z porzeczek no i oczywiście opłatek. Wigilia zaczynała się, jak pokazywała się pierwsza gwiazdka. To był bardzo ważny symbol w naszym domu.
• Magdalena (mieszkanka jednej z wiosek w gminie Radwanice) i pierogi bezglutenowe:
Ze świąt zawsze najbardziej pamiętam pierogi z kapustą robione przez babcię. Mam nawet takie zdjęcie, jak miałam z 10 lat i siedzę tuż obok wielkiej michy pierogów a moja mina mówi jedno: moje, moje, moje! Od 18 lat nie jem ani mięsa ani ryb, więc pierogi i krokiety to moje numery 1 i 2. Uwielbiałam też rybę pieczoną pod kołderką ze śmietany i cebuli. Gdy zostałam wegetarianką w wieku 14 lat, moja babcia znalazła sposób, i od tej pory zawsze oprócz porcji ryby, zawsze pieczemy też kilka porcji samej śmietany z cebulą specjalnie dla mnie. Moje dzieci są na diecie bez glutenu i to zmusiło mnie i moją mamę do tego, by po raz pierwszy w życiu zrobić pierogi bezglutenowe (z farszem z samej kapusty), bo czego nie robi się dla dzieci. Teraz, jak są potrzebne bezglutenowe, których nigdzie nie kupimy, to musimy robić same. A do tego będą też krokiety bezglutenowe oraz wegański snikers z kaszy jaglanej, orzechów i daktyli, więc te święta będą pełne wyzwań.

2013-12-23-Swieta-Bozego-Narodzenia@Glogow-4793407
• Celina (mieszkanka Oxfordu w Wielkiej Brytanii pochodząca z Dolnego Śląska) i kutia:
Z wigilijnych dań musiała być na pewno kutia. Rodzina i czas spędzony razem to też zawsze była podstawa. Jednak tym razem, drugie święta spędzone Anglii gaszą mojego ducha świąt. Tęsknie obrzydliwie i aż fizycznie boleśnie. Mimo, że jestem tutaj szczęśliwa, teraz do łez doprowadza mnie każda piosenka czy kolęda. Nie ma to jak święta w Polsce.
• Tadeusz (mieszkaniec Głogowa) i czerwony barszcz:
Ja mam takie podejście do tego, że im mniej, tym lepiej. Tradycja 12 potraw to dla mnie za dużo. Zawsze się zastawiało stół potrawami, które w rzeczywistości stały jeszcze na przysłowiowym stole przez kolejne 3 dni. Jednak co do smaków, to barszcz u mnie w domu zawsze był tą ulubioną zabawą na święta, bo był czerwony i można go było rozlać na obrus. A do tego obowiązkowo uszka a nie żadne krokiety.
• Magda (mieszkanka jednej z wiosek w gminie Zamość pochodząca z Dolnego Śląska) i zupa grzybowa:
U nas musiała być zupa grzybowa z makaronem. Bez niej to nie były święta. Ach ten smak! W moim rodzinnym domu barszczu nie było. Najbardziej uwielbianym daniem były pierogi z kapustą i grzybami a na to tzw. bułeczka. Tu na wschodzie kraju są np. gołąbki z kaszą gryczaną polewane olejem i masę sałatek śledziowych. Tutaj ciast nie jedzą w wigilię a na zachodzie się jadło. My graliśmy na gitarze i na pianinie oraz śpiewaliśmy kolędy. Tu tak nie jest. No i początek wigilii był z pierwszą gwiazdką a tu często wszystko zaczyna się dopiero aż o godzinie 19.
• Mirosław (mieszkaniec Legnicy) i śledzie z beczki:
Mama zawsze robiła pierogi z kapustą i grzybami z dodatkiem gotowanych ziemniaków w farszu. Mi zawsze smakowały. Ona pochodzi z okolic Nowego Sącza, więc może to tradycja pochodząca z tamtych stron. Były też makiełki robione z bułki albo chałki zalewane gorącym mlekiem połączonym z makiem, rodzynkami i orzechami. Pamiętam do tego śledzie z beczki, które były tak twarde i słone, że trzeba je było kilka dni moczyć, żeby dało się je zjeść a cebula tam wkrojona była bardzo grubo, nie tak jak dzisiaj drobniutko.
Tak wielkie zróżnicowanie sprawia, że Dolny Śląsk jest jednym z ciekawszych regionów w Polsce, nie tylko pod względem kulinarnym. Tu powstają mosty tolerancji a ludzie nie zamykają się na drugiego człowieka. W tym wyjątkowym czasie redakcja życzy wszystkim, nie tylko dolnośląskim rodzinom: zdrowych, wesołych oraz oczywiście smacznych świąt Bożego Narodzenia!

Tagi:, , , , ,

Redakcja TutajGLOGOW.pl

TutajGLOGOW.pl to Twoje najlepsze źródło informacji o wydarzeniach z regionu. Dostarczamy najświeższych wiadomośći z życia Głogowa i powiatu głogowskiego. Rzetelne & Wiarygodne Informacje • Aktualne Wydarzenia • Fotorelacje z życia miasta & powiatu • Interesujące wywiady & reportaże | Informator Regionalny • Forum Dyskusyjne • Serwis Ogłoszeniowy • Skuteczna Reklama | Powiat Głogowski & Region | Głogów Jerzmanowa Kotla Pęcław Żukowice Grębocice Radwanice

Nadchodzące Wydarzenia

Cze
26
pon
12:00 Happy Hours
Happy Hours
Cze 26@12:00 – 17:00
Happy Hours
Kawiarnia Piwnica Artystyczna Pod św. Mikołajem codziennie oferuje głogowianom Happy Hours. Od 12.00 do 17.00 lane będzie czeskie piwo oraz w pełni naturalne soki w obniżonej cenie. Dodatkowo pracownicy gorąco zapraszają na letnie ochłodzenie mrożoną[...]
12:00 Piwnica Artystyczna: Happy Hours @ Piwnica Artystyczna pod Św. Mikołajem
Piwnica Artystyczna: Happy Hours @ Piwnica Artystyczna pod Św. Mikołajem
Cze 26@12:00 – 17:00
Piwnica Artystyczna: Happy Hours @ Piwnica Artystyczna pod Św. Mikołajem
Kawiarnia Piwnica Artystyczna Pod św. Mikołajem codziennie oferuje głogowianom Happy Hours. Od godz. 12:00 do 17:00 lane będzie czeskie piwo oraz w pełni naturalne soki w obniżonej cenie. Dodatkowo pracownicy gorąco zapraszają na letnie ochłodzenie[...]
15:15 MOK: Dziecięca sekcja plastyczna @ MOK, sala plastyczna
MOK: Dziecięca sekcja plastyczna @ MOK, sala plastyczna
Cze 26@15:15 – 16:00
MOK: Dziecięca sekcja plastyczna @ MOK, sala plastyczna
DZIECIĘCA SEKCJA PLASTYCZNA: Dzieci 4-7 lat poniedziałki i środy, godz. 15.20 – 16.00 sala plastyczna MOK prowadząca Joanna Kinder Bezpłatnie, po uprzednim zapisaniu dziecka w BOK. Zapraszamy!Podziel się:FacebookTwitterGoogleE-mailDrukujWięcejTelegramLinkedInPinterestPocketOpublikuj toSkypeRedditWhatsAppTumblr
15:30 Balet – dziewczynki i chłopcy 4-... @ MCK Mayday, sala fitness
Balet – dziewczynki i chłopcy 4-... @ MCK Mayday, sala fitness
Cze 26@15:30 – 16:00
Miejski Ośrodek Kultury w Głogowie zaprasza na zajęcia baletu dla dzieci w wieku 4-5 lat. Lekcje odbywają się w każdy poniedziałek i czwartek w godz. 15:30 – 16:00. Opiekunem grupy jest Sara Matelska. Koszt: 45[...]
15:45 Zajęcia teatralne dla dzieci – U... @ Młodzieżowe Centrum Kultury MAYDAY (MCK Mayday)
Zajęcia teatralne dla dzieci – U... @ Młodzieżowe Centrum Kultury MAYDAY (MCK Mayday)
Cze 26@15:45
Zajęcia teatralne dla dzieci - Uśmiechnięty Teatrzyk @ Młodzieżowe Centrum Kultury MAYDAY (MCK Mayday)
„UŚMIECHNIĘTY TEATRZYK” – to warsztaty teatralne dla dzieci 6-9lat. poniedziałki, godz. 16.00 – 17.00 – sala koncertowa MCK MAYDAY czwartki, godz. 15.45 – 16.45, sala koncertowa MCK MAYDAY prowadząca Agnieszka Urbanowska-Wilczyńska koszt: 30zł/miesięczniePodziel się:FacebookTwitterGoogleE-mailDrukujWięcejTelegramLinkedInPinterestPocketOpublikuj toSkypeRedditWhatsAppTumblr
16:00 Treningi Judo w Borku @ Świetlica Wiejska w Borku
Treningi Judo w Borku @ Świetlica Wiejska w Borku
Cze 26@16:00 – 17:30
Treningi Judo w Borku @ Świetlica Wiejska w Borku
UKS Głogowski Klub Judo zaprasza na treningi, które odbywają się w Świetlicy Wiejskiej w Borku. Zajęcia prowadzone są dwa razy w tygodniu (poniedziałek i środa) w godz. 16:00-17:30. Więcej szczegółów na plakacie. Zapraszamy!Podziel się:FacebookTwitterGoogleE-mailDrukujWięcejTelegramLinkedInPinterestPocketOpublikuj toSkypeRedditWhatsAppTumblr
16:30 Laboratorium kreacji artystycznej @ MOK, sala widowiskowa
Laboratorium kreacji artystycznej @ MOK, sala widowiskowa
Cze 26@16:30 – 18:30
Laboratorium kreacji artystycznej @ MOK, sala widowiskowa
Miejski Ośrodek Kultury zaprasza na zajęcia teatralne „Laboratorium kreacji artystycznej”, które odbywają się w każdy poniedziałek w godz. 16:30 – 18:30. Koszt to 30 zł za miesiąc. Zajęcia prowadzi Aleksandra Leosz. LABORATORIUM KREACJI ARTYSTYCZNEJ poniedziałki,[...]
18:30 SPR Chrobry Głogów: otwarte tren... @ Hala Widowiskowo-Sportowa im. Ryszarda Matuszaka
SPR Chrobry Głogów: otwarte tren... @ Hala Widowiskowo-Sportowa im. Ryszarda Matuszaka
Cze 26@18:30 – 20:00
SPR Chrobry Głogów: otwarte treningi @ Hala Widowiskowo-Sportowa im. Ryszarda Matuszaka
Podoba Ci się piłka ręczna? Chciałbyś spróbować jak to jest grać w handball? POZNAJ PIŁKĘ RĘCZNĄ! Zapraszamy na bezpłatne, otwarte treningi pod okiem trenerów Chrobrego! Przyjdź i zagraj z nami – wystarczy obuwie zmienne, sportowy[...]
19:00 Chór Beati Cantores – próby
Chór Beati Cantores – próby
Cze 26@19:00 – 20:00
Chór Beati Cantores - próby
Stowarzyszenie Chór Beati Cantores w Głogowie ogłasza nabór do wszystkich sekcji głosowych. Osoby zainteresowane – pragnące realizować się w śpiewie chóralnym, zapraszamy na próby chóru w każdy poniedziałek i czwartek o godz. 19:00 w salce[...]
20:00 Fitness Total Body Workout @ Gimnazjum nr 2 w Głogowie
Fitness Total Body Workout @ Gimnazjum nr 2 w Głogowie
Cze 26@20:00 – 21:00
Fitness Total Body Workout @ Gimnazjum nr 2 w Głogowie
Zapraszamy do wzięcia udziału w zajęciach Fitness Total Body Workout, które odbywają się w każdy poniedziałek oraz środę w Gimnazjum nr 2 w Głogowie. Zyskaj radość energię, popraw kondycję, spal setki kalorii i bądź fit![...]
Cze
27
wt
10:00 Sztuki walki z Bartoszem Derenow... @ Młodzieżowe Centrum Kultury MAYDAY (MCK Mayday)
Sztuki walki z Bartoszem Derenow... @ Młodzieżowe Centrum Kultury MAYDAY (MCK Mayday)
Cze 27@10:00
Sztuki walki z Bartoszem Derenowskim @ Młodzieżowe Centrum Kultury MAYDAY (MCK Mayday)
JUŻ DZIAŁAJĄ w MCK MAYDAY! Zajęcia różnego rodzaju SZTUK WALKI, prowadzone przez BARTOSZA DERENOWSKIEGO. BARTOSZ DERENOWSKI – utytułowany zawodnik w brazylijskim Ju Jitsu i SUBMISSON FIGHT. Medalista Mistrzostw Europy, Wielkiej Brytanii, Szkocji i Polski. Zajęcia[...]
12:00 Happy Hours
Happy Hours
Cze 27@12:00 – 17:00
Happy Hours
Kawiarnia Piwnica Artystyczna Pod św. Mikołajem codziennie oferuje głogowianom Happy Hours. Od 12.00 do 17.00 lane będzie czeskie piwo oraz w pełni naturalne soki w obniżonej cenie. Dodatkowo pracownicy gorąco zapraszają na letnie ochłodzenie mrożoną[...]

Twitter

POWIADOM NAS

Jeśli jesteś świadkiem jakiegoś ważnego wydarzenia, wiesz o czymś istotnym, chcesz nas o czymś poinformować?

FORUM

Masz coś do powiedzenia? Rozmawiaj, komentuj, dyskutuj - wypowiedz się!

OGŁOSZENIA

Dodawaj ogłoszenia szybki, sprawnie i całkowicie za darmo!

REKLAMUJ SIĘ

Skuteczna promocja działań, usług i produktów. Prowadzisz własną działalność? Reklamuj się tanio & skutecznie!

Subskrybuj nasz Newsletter

Subskrybuj nasz Newsletter

Aktualności z życia miasta i regionu, kultura, sport, galerie zdjęć i najlepszy kalendarz wydarzeń.

Najważniejsze głogowskie informacje & wydarzenia – raz w tygodniu, bezpośrednio do Twojej skrzynki e-mail.

Dołącz do naszej listy mailingowej & bądź na bieżąco!

I już! Pomyślnie zostałeś dodany do naszej listy mailingowej. Co poniedziałek będziemy wysyłać biuletyn podsumowujący najważniejsze informacje z naszego portalu – wszystko co najważniejsze w pigułce. Czyż to nie wspaniale? :)

X