
Stalowy czy żeliwny? Piece wolnostojące w dwóch odsłonach
Minimalistyczna i elegancka stal kontra wytrzymałe i okazałe żeliwo. Jaki materiał będzie najlepszy? Poznaj zalety obu rozwiązań i stwórz wymarzoną aranżację z piecem wolnostojącym w roli głównej. Którą odsłonę wybierzesz?
Piece wolnostojące ze względu na swoją wytrzymałość, ale także lekkość, mobilność oraz niebanalny design wciąż zyskują na popularności. Mimo że piec wolnostojący nie pozwoli doprowadzić ciepła do wszystkich pomieszczeń w domu, posiada moc grzewczą pozwalającą skutecznie ogrzać miejsce, w którym się znajduje. Wybierając materiał, z którego wykonany będzie piec, warto wziąć pod uwagę kilka czynników m.in. wystrój pomieszczenia, w którym będzie się znajdował.
Zaletą piecyków wolnostojących jest nie tylko różnorodna stylistyka, ale także łatwość montażu m.in. dzięki regulowanemu wylotowi spalin. Nowoczesne piece wolnostojące żeliwne lub stalowe zapewniają maksymalne wykorzystanie energii, ograniczając emisję dwutlenku węgla.
Piece żeliwne
Piec wykonany z żeliwa doskonale akumuluje ciepło, dzięki czemu ogrzewa pomieszczenie, w którym się znajduje nawet do kilku godzin po zgaszeniu paleniska. Żeliwo umożliwia wykonanie na froncie finezyjnych wzorów, co sprawia, że piec wykonany z tego materiału może mieć niepowtarzalny design. Żeliwny piec wolnostojący będzie stanowić oryginalny element aranżacji wnętrz w stylu angielskim lub tradycyjnym.
Piece stalowe
Wysokogatunkowa stal jest odporna na działanie wysokich temperatur. Dzięki wyłożeniu komory spalania materiałem akumulującym ciepło, temperatura w jej wnętrzu zostaje podwyższona, zapewniając większą efektywność spalania. Zwolennicy piecyków stalowych chwalą ich lekkość oraz uniwersalny i minimalistyczny design. Piece stalowe mogą także zostać obudowane kaflami. Doskonale wpasują się we wnętrza w stylu skandynawskim bądź industrialnym.
Oba urządzenia wykonane z wysokiej jakości materiałów przy odpowiedniej eksploatacji będą nam służyć przez wiele lat.
Trackback z Twojej witryny.